Bizimle bağlantı kurun

Redüktörler

Sektöre Özgü Redüktörler – 1

Yayın tarihi:

on

Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu redüktörlerin tasarımı kullanılacağı makinanın ihtiyaçları göz önüne alınarak yapıldığı için makina üreticisinin beklentileri tümü ile karşılamaktadırlar.

  1. Ekstruder Redüktörleri
  2. Karıştırıcı Redüktörleri
  3. Vinç Redüktörleri
  4. Konveyör ve Elevatör Redüktörleri
  5. Testere Redüktörleri
  6. Kovalı Elevatör Redüktörleri

Dergimizin bu sayısında sektöre özgü redüktörlerden; Ekstruder Redüktörleri, Karıştırıcı Redüktörleri ve Vinç Redüktörlerinin tanıtımına yer vereceğiz.

  1. Ekstrüder Redüktörleri (Extruder Gear Units)

Plastik enjeksiyon makinalarının çalışma şartları genel olarak mekanik ve termal olarak ağırdır. Çoğu ekstrüder makinası gün içerisinde hiç durmadan aralıksız 24 saat çalışır. Çalışma esnasında ekstrüder vidasının hareket ettirdiği plastik malzeme ısıtılarak sıvı halde basıldığı için ortam sıcaklığı yüksektir. Özellikle redüktörün extrüder çıkış boğazına vidanın bağlantı boğazından doğru gelen bir ısı vardır.

 

Yılmaz Redüktör ürün yelpazesi içerisinde bulunan ekstrüder redüktörlerle birlikte çeşitli soğutucu ekipmanlar vermektedir. Bunlar redüktör içerisine yerleştirilen serpantin soğutması, redüktörün üzerine montaj edilen eşanjör soğutması ve radyatör soğutma ekipmanlarıdır.

  1. Karıştırıcı Redüktörleri (Mixer – Agidators Drive Units)

Karıştırıcı makinalarında karıştırıcı mili üzerindeki kanatların yapısına ve karıştırılacak malzemenin viskozitesine bağlı olarak karıştırıcı mili üzerinde radyal ve eksenel yük oluşur. Makine dizaynı yapılırken bu yükler hesaba alınarak karıştırıcı milini yataklayacak rulmanın uygun tipte ve büyüklükte seçilmesi gerekir.

 

 

Bazen makine tasarımdaki kısıtlamalar nedeniyle karıştırıcı milinin direkt olarak redüktör mili tarafından yataklanması istenir. Bu durumda oluşan bu yükler redüktör çıkış miline geldiği için çıkış rulmanın ve milinin yeterli mukavemette olması istenir. Yılmaz Redüktör ürün ailesi içerisinde bulunan NRB Serisi redüktörler karıştırıcı milinden gelebilecek bu yükleri karşılamak amacı ile tasarlanmıştır. Redüktör uzun bir çıkış boğazına sahiptir ve bu boğazın içerisinde iki adet yüksek yük taşıma kapasitesine sahip masuralı rulmanlar vardır. Çıkış boğazı uzun tutularak rulmaların karıştırıcı kanatlarına olabildiğince yakın olması sağlanmıştır. Bu sayede kanatlar üzerinde oluşan yüklerin meydana getirdiği eğilme momentleri minimize edilmiştir.

Karıştırıcı makinalarının çalışma şartları göz önüne alındığında kullanılacak redüktörün servis faktörünün 1,6 olması tavsiye edilir.

  1. Vinç Redüktörleri (Hoisting Drive Units)

Vinç redüktörleri FEM9.511/86 vinç normundaki ömür beklentileri ve tambur montaj gereksinimleri göz önüne alınarak tasarlanmıştır.

Vinç redüktörü seçimi yapılırken 5 önemli hususun belirlenmesi gerekir. Bunlar vincin çalışma şartlarına bağlı olarak seçilecek vinç sınıfı(1Dm…..5m), kullanılacak tambur çapı, donam sayısı, istenen kaldırma hızı ve redüktörün montaj pozisyonudur. Bu parametreler doğrultusunda yapılan redüktör seçimleri ile arzulanan verimli çalışma elde edilebilir.

 

Yılmaz Redüktörün seri olarak üretimini gerçekleştirdiği V Serisi vinç redüktörleri yüksek vinç sınıflarına sahiptir.  Geniş devir aralığı sayesinde tek devirli motorla 1 m/dak’dan 10m/dak’a kadar kaldırma hızları elde emek mümkündür. Motor ile çıkış mili arası eksen mesafesi uzun olduğundan büyük tambur çaplarının kullanımı mümkündür. Böylece daha uzun halat ömürleri elde edilebilmektedir.

Tambur ile redüktör çıkış mili arasında kullanılan tambur bağlantı flanşı nitrasyon malzemeden imal edilerek sunulmaktadır. Böylece ilave bir bağlantı elemanına gerek kalmadan tamburun bağlantısı kolayca yapılabilmektedir.

V Serisi kataloğunda 0,5 tondan 50 tona kadar kaldırma kapasitesine sahip kaldırma redüktörlerini bulabilirsiniz.

Makaleyi Hazırlayan;

Hakan YARDIMCI

Yılmaz Redüktör Arge Müdür Yardımcısı

 

Devamını oku
Yorum bırak

Bir Cevap Yazın

Dişliler

Web tabanlı eAssistant hesaplama yazılımında genişletilmiş özellikler 

Yayın tarihi:

on

Yazan

Makine ve redüktör üretimi sektöründe hesaplama yazılımları geliştirmede uzun yıllara dayanan deneyimlere sahip GWJ Technology GmbH (Almanya) ve Türkiye Temsilcisi KAPEM End. Dan. ve Dış Tic. Ltd. Şti. katkılarıyla 2020 yılı başından beri bu dergide her ay çeşitli yazılarımızla sizlere ulaşmaya çalışıyoruz.

Bunları kısaca hatırlatmak isteriz: 

  • Analitik ve Sonlu Elemanlar (FE) Hesaplama Yöntemleri birlikte büyüyor ve gelişiyor (Şubat 2020) 
  • Redüktör ve Makine Sistemleri Tasarımında Yenilikçi ve Akıllı Çözümler (Mart 2020) 
  • Dişli Kutularının Geliştirilmesi ve Simülasyonunda Yeni Çözümler (Nisan 2020) 
  • Elastik dişli çark gövdeleri ve redüktör gövdelerinin dişlilere, rulmanlara ve genel sistem üzerine etkileri (Mayıs 2020) 
  • Plastik Dişlilerin Online Olarak Detaylı Hesaplanması (Haziran 2020) 
  • Sistem Hesaplamasının Avantajları-Bir dökümhane vinci dişli kutusu uygulaması (Temmuz 2020) 

Bu sayıda da web tabanlı eAssistant hesaplama yazılımının “silindirik dişli çifti” ve “planet kademeleri” modüllerindeki genişletilmiş özelliklerine değineceğiz.

Silindirik dişli çifti modülü 

“Silindirik dişli çifti” hesaplama modülünde, toplam profil kaydırma oranının dişlilere dağılımında zaman içinde çeşitli tasarım seçenekleri mevcuttur: “Kullanıcı tanımlı veri” ve “dengelenmiş kayma” seçeneklerine zaman içinde “minimal kayma hızı”, “maksimum diş dibi emniyeti”, “maksimum yanak emniyeti” ve “maksimum aşınma dayanımı (integral)” seçenekleri de dahil edilmiştir. 

Bütün bunların ötesinde en son eklenen “sabit çalışma eksenleri arası mesafe (yeniden hesaplama)” seçim imkânı ile profil kaydırma oranları toplamını, eksenler arası mesafeden bağımsız olarak girmek ve dişlilere dağılımını hesaplamak da mümkündür. Bu özellik ile örneğin, gövde içine yanlış eksenler arası mesafe ile monte edilmiş ve kullanılmakta olan silindirik dişli çiftleri hesapları düzeltilebilir. Böylelikle dişli çiftinin profil kavrama oranı, yanak boşluğu ve mukavemeti daha doğru hesaplanabilir, dolayısıyla mevcut dişli çiftinin performans ve dayanımı artırılabilir. Ayrıca benzer özellik küçük modüllü dişlilerin tasarımında da kullanılabilir. 

Kaydırılmış profil referans çizgisine sahip kesici takımlar için, kaydırılmış profilin diş üstü yüksekliği faktörü “haMP0*” yanında diş dibi yüksekliği faktörü “hfMP0*” de görüntülenir ve raporlamada yer alır. Ayrıca bu değerler “kilit işlemi” kullanılarak, DIN 867’ye göre referans profili kaydırılmamış olarak hesaplanan diş dibi yükseklik faktörü “hfP0*” daima 1.0 olacak şekilde önceden girilebilir. 

Kesici takımların kafa formu için “tam radyüs” seçeneği şimdi freze çakılarına da eklendi.

Yük spektrumunun her yükleme durumu için şimdi genişlik faktörü “KHbeta” ve sıcaklık değerini girmek mümkündür, bu sayede SystemManager ile bağlantılı olarak sistem tasarımı çok hızlı bir şekilde yapılabilir ve dişli yanağı modifikasyonlarının dişli çark emniyet katsayılarına etkileri sistem olarak optimize edilebilir. 

DIN 3990, ISO 6336 ve ANSI / AGMA 2101’e göre hesaplama yöntemlerine ek olarak VDI 2736’ya göre plastik dişliler için de hesaplama yapılabilir. 

Planet kademeleri modülü 

“Planet kademeleri” hesaplama modülü, basit planet kademelerinde DIN 3990 Yöntem B, ISO 6336 Yöntem B veya ANSI / AGMA 2101’e göre mukavemet hesapları da dahil olmak üzere hızlı tasarım ve optimizasyon yapılmasına imkân verir. Burada yük spektrumlarının hesabı da desteklenir. Ayrıca silindirik dişli çiftinin yukarıda belirtilen tüm ilave özellikleri planet kademelerindeki dişli çiftleri için de geçerlidir. Planet dişli kademelerinin tüm tasarım özelliklerine ilaveten şimdi profil kaydırma oranları toplamını girmek, dolayısıyla güneş/planet veya planet/çevre dişli çiftleri için oranları belirlemek mümkündür.

Uzman ellerden size 

Merkezi Almanya Braunschweig’da bulunan GWJ Technology GmbH, makine mühendisliğinde çeşitli standart hesaplama yazılımlarının yanında teknik satış süreçlerinin optimizasyonu için kullanılabilen CAD verilerine sahip müşteriye özel hesaplama ve görsel ürün/ürün grupları seçim araçlarına da odaklanmaktadır. Bunlar basit makine elemanları için standart yazılımlardan, 5 eksenli CNC işlemleri için gerçek 3B-diş formu geometrilerine yönelik özel dişli yazılımına kadar uzanmaktadır. Amaç, yakın işbirliği içinde ve verimli teknolojileri kullanarak müşterilere yeni rekabet avantajlarını sağlayabilmek için en iyi şekilde destek olmaktır. Uzmanlık, yüksek kalite standartları ve en yüksek müşteri memnuniyeti için mükemmel hizmet, şirket felsefesinin temel taşlarıdır. 

İhtiyaç halinde şirketimiz size mühendislik hizmetleri veya eğitim programlarıyla uzmanlık bilgileri de sunmaktadır. 

Pratik ve yetenekli üçlü olarak nitelendirilen “eAssistant/TBK+SystemManager+CAD Arayüz” yazılım paket veya modülleri; Türkiye ekonomisinin küçüldüğü ve bir de Covit-19 salgını nedeniyle uzaktan çalışmanın ağırlık kazandığı dönemde satın almak yerine 1-3-6-12 aylık sürelerle kiralanabilmekte ve ayrıca bakım sözleşmesi ve ücretlerine de gerek kalmamaktadır. 

Bu uygulamanın; makine üretimi sektöründeki, özellikle ihracata yönelik tasarım ve üretim yapan işletmelerin ihtiyaçlarını ertelemeden gerçekleştirebilecekleri bir fırsat olacağını düşünüyoruz. 

eAssistant/TBK, SystemManager, CAD Arayüz ve GearEngineer yazılımlarına yönelik tanıtıcı ve eğitici videolarımızın tümünü youtube.com/c/GwjDe42 linklerinden izleyebilirsiniz. 

Özellikle son bir ayda yüklenen;

  • Tutorial: Draft dimensioning of a planetary gear train

          youtube.com/watch?v=Lp7XC1F_cII 

  • Tutorial SystemManager: Single stage gear box with housing

          youtube.com/watch?v=J9BqJXEquZQ&t=5s 

  • Tutorial SystemManager: 3D-elastic planet carrier

         youtube.com/watch?v=YvO0zOs9-0c 

  • Tutorial: Configuration of the planetary gear train with mounted planet shaft

         youtube.com/watch?v=IlkvPF7EOKo&t=135s 

  • Tutorial: Configuration of the planetary gear train with fixed bolts for the planets

         youtube.com/watch?v=5YX2lfgiFNM&t=28s 

  • Tutorial: Configure a two stage gear box with SystemManager

         youtube.com/watch?v=rCTp6uUz9hU 

linklerini öneriyoruz. 

Türkiye Temsilcisi – KAPEM Endüstriyel Danışmanlık ve Dış Tic. Ltd. Şti.-İstanbul 

Dr. Müh. Ender Önöz 

Tel: 0216-225 84 58; 0216-465 16 77; GSM: 0532-311 48 59 

www.kapem.com; info@kapem.com

Devamını oku

Redüktörler

Dişli kutularının geliştirilmesi ve simülasyonunda yeni çözümler

Yayın tarihi:

on

Yazan

Birçok tasarımcı için, dişli kutularının hesaplanması, tasarımı ve optimizasyonu günlük işlerin bir parçasıdır. GWJ Technology GmbH, komple dişli kutuları için sistem hesaplamasının yeni ve genişletilmiş bir sürümünü sunuyor:

SystemManager’in yeni sürümünde artık Türkçe dil seçeneği mevcuttur

Arka plan grafikleri yardımıyla mil geometrisi oluşturulabilir

  • Standart çözümler eAssistant ve TBK’nın bir uzantısı olarak – artık arka plan grafiklerinin desteğiyle mil geometrisinin oluşturulmasına da olanak sağlıyor. Detaylı bilgiyi linkten alabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=Ugcselrg2Vc 
  • Panodan bir arka plan grafiği, örneğin PDF belgesinden veya resim olarak (png, jpg, tif, bmp) alınabilir
  • Daha sonra mil geometrisinin üzerinden geçerek çokgen olarak tanımlayabilirsiniz. Arka plan grafiklerini ölçeklendirmek de mümkündür.
  • Alternatif olarak, mil geometrisi birkaç mil segmentinin birleştirilmesi sonucu oluşturulabilir.
  • Ardından, mil segmentlerinin uzunluklarını ve çaplarını fareyi kullanarak istediğiniz boyuta sürükleyerek ayarlayabilirsiniz (fare sol tuşu + Shift tuşu).
  • Ayrıca, DXF veya STEP olarak CAD içe aktarma işlemi mil ekseninin x ekseni ile çakışmaması durumunda çizimin dönmesine izin vermektedir.

3D elastik bileşenlerle çalışmada yenilikler

Elastik rulman bilezikleri ile 3B yapısal bileşenler arasındaki teması (mil ile iç bilezik, gövde ile dış bilezik) dikkate almak artık mümkün olmaktadır. Bunlar arasındaki geçme toleransları işletme şartlarında oluşan boşlukları hesaplamak yerine doğrudan temas modelinde dikkate alınabilir. Ayrıca bir yenilik de 3B elastik bileşenlerin merkezkaç kuvveti etkisi altında genişlemesinin ele alınabilmesidir. 3B elastik bileşenler için başka yeni seçenekler arasında; ağ yapılandırma veri dosyasının içeriye veya dışa aktarılmasında bağlantıda olan yüzeylerde sınır şartlarının doğrudan yazılıma eklenebilme özelliği de söylenebilir.

Ayrıca;

  • Silindirik dişlilerde KHß genişlik faktörü artık yük kapasitesi ve dayanımı hesaplamasıyla otomatik olarak birleştirilebilir. Bu özellik, yanak modifikasyonlarının diş dibi ve yanak emniyet değerleri üzerindeki etkilerinin doğrudan sistem düzeyinde görülebileceği anlamına gelir. Diğer yeniliklerin yanında bu özellik aynı zamanda yük spektrumları ile hesaplama yaparken de mümkündür. Ayrıca, tüm yük durumlarında yük hat eğrileri de bir diyagram üzerinde gösterilebilir.
  • Güncellenmiş sürümde, diyagram değerlerinin farklı formatlarda çıkışı, diyagramların dondurulması veya eğrilerin bir diyagramdan diğerine kopyalanması gibi çeşitli yeni arayüz fonksiyonları da bulunmaktadır. 
  • Schaeffler (INA / FAG) ve SKF’nin rulman veri tabanları, üreticilerin en son verilerine göre güncellenmiştir. 
  • Komple dişli sistemlerinin veri transferi için FVA’nın REXS formatı (sürüm 1.2) da desteklenmektedir.

Uzman ellerden size

Merkezi Almanya Braunschweig’da bulunan GWJ Technology GmbH, makina üretiminde hesaplama ve yazılım geliştirmede uzun yıllara dayanan deneyimlere sahiptir. 

Tüm yazılımlarımız kapsamlı uzmanlık bilgisi ve yüksek kalite düzeyinin bütünleştiği ürünlerdir.

İhtiyaç halinde şirketimiz size mühendislik hizmetleri veya eğitim programlarıyla uzmanlık bilgileri de sunmaktadır.

Pratik ve yetenekli üçlü olarak nitelendirilen “eAssistant/TBK+SystemManager+CAD Arayüz” yazılım paket veya modülleri; Türkiye ekonomisinin küçüldüğü ve bir de Corona virüsü salgını nedeniyle evden çalışmanın ağırlık kazandığı dönemde satın almak yerine     1-3-6-12 aylık sürelerle kiralanabilmekte ve ayrıca bakım sözleşmesi ve ücretlerine de gerek kalmamaktadır.

Bu uygulamanın; makine üretimi sektöründeki, özellikle ihracata yönelik tasarım ve üretim yapan işletmelerin ihtiyaçlarını ertelemeden gerçekleştirebilecekleri bir fırsat olacağını düşünüyoruz.

Türkiye Temsilcisi – KAPEM Endüstriyel Danışmanlık ve Dış Tic. Ltd. Şti.-İstanbul

Dr. Müh. Ender Önöz

Tel: 0216-225 84 58; 0216-465 16 77 ; GSM: 0532-311 48 59

www.kapem.com; info@kapem.com

Devamını oku

Redüktörler

Rossi’nin internet sitesi yenilenen yüzüyle yayında

Yayın tarihi:

on

Yazan

Redüktör üretiminde 60 yıllık bir maziye sahip olan Rossi Group, yenilenmiş internet sitesiyle kullanıcılarına yeni bir deneyim yaşatıyor.

Kullanıcılar, global siteyle eşzamanlı olarak yenilenen Rossi’nin Türkçe internet sitesi üzerinden ürün grupları hakkında kolayca bilgi edinebilecekler. Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Rossi Group’un; helezon, konik helezon, planeter, sonsuz, eşeksenli dişli redüktörleri ve redüktörlü motorlar, otomasyon için hassas servo redüktörlü motorlar gibi pek çok farklı ihtiyaca cevap veren ürünlerine yenilenen yüzüyle www.rossi.com/tr adreinden erişmek mümkün. Site üzerinden ürün seçimi yapılırken, yetkililerden bilgi talep etmek de mümkün.

Rossi Group’un 60 yıllık bilgi birikimine dayanan Rossi Türkiye; metal, çimento, madencilik, plastik, inşaat, vinç gibi, ağır sanayideki en zorlu uygulama ve talepleri karşılayan ürünleriyle ön plana çıkıyor.

Devamını oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com

Dişli Teknolojileri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et