Bizimle bağlantı kurun

Takım Tezgahları

Metal işlemede hassas ve uzun ömürlü teknoloji

Yayın tarihi:

on

MAKTEK Avrasya 2018 sırasında Unitec Makina’ya konuk olduk ve Satış Müdürü Sedat Bal’la bir söyleşi gerçekleştirdik. Metal işleme sektörüne ilişkin değerlendirmelerini ve Unitec Makina’daki yenilikleri bizimle paylaşan Sedat Bey’e teşekkür ediyor ve sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.

Sizi tanıyabilir miyiz?

2004 yılında servis mühendisi olarak başladım iş yaşamıma. Sonrasında teknik servis bölüm sorumlusu olarak devam ettim. 2010 yılında satış bölümüne geçtim ve ürün sorumlusu olarak devam ettim çalıştığım firmada. 2015’ten beri de Unitec Makina’da satış müdürlüğü görevini yürütüyorum. Elektrik mühendisliği mezunuyum.

Unitec Makina’yı tanıyabilir miyiz sizin ağzınızdan?

Unitec Makina 2008 yılında kurulmuştur. Öncelikle Tsugami markasının Türkiye satış ve servis temsilciliğiyle başlayan bir yolculuk Unitec’inki. Sonrasında müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda; dişli taşlama, dişli açma makinaları, yatay işleme merkezleri, robotlu tornalar gibi Avrupa’dan ve Japonya’dan pek çok kaliteli markayı Türkiye’ye getirmiştir Unitec Makina. Üst segment makinelerin temsilciliğini yapıyoruz; hassaslık, süreklilik ve uzun ömürlülük anlamında üst seviyede makinelerin satış ve servis hizmetini sunuyoruz.

Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Özellikle otomotiv, havacılık, medikal, hidrolik-pnomatik sektöründe pek çok firmaya hizmet veriyoruz. Bunun dışında enerjiden otomasyona, fason imalattan kalıpçılığa, tarım aletleri imalatına kadar hassasiyet ihtiyacının olduğu pek çok farklı sektöre hizmet sunuyoruz.

Yakın zamanda pazara sunduğunuz yeni bir ürün bulunuyor mu?

Kayar otomat, yatay işleme merkezleri ve robotlu torna gruplarında üst düzey makineler sunuyorduk zaten Türk sanayisine. Dişli taşlama işlemleri için Kapp Niles dişli taşlama makinemiz vardı. Şimdi dişli bölümü için Güney Kore’den SMG firmasıyla anlaştık. Şu an hem dişli açma hem de dişli taşlama alanında iddialı konumdayız ve bunu daha da ilerletmek için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca silindirik, iç ve jig taşlamada dünyaca ünlü Kellenberger Taşlama Grubu yine firmamız bünyesinde ayrı bir departman olarak yer almaktadır.

SMG markasını Türkiye’de kullanmaya başlayan bir firma var mı?

Türkiye’de ilk defa Ege bölgesine SMG marka makinemizin satışını gerçekleştirdik. Makine bayiliği almadan önce firmanın geçmişi, üretim metodolojisi, kullanılan ekipmanlar, hassasiyet, güç ve süreklilik konularına bakarak firmanın portföyümüze katılımını sağladık. Güç aktarım sektörüne, dişli üreticileri, redüktör üreticileri gibi pek çok alana hitap eden özel bir makine SMG.

Peki, SMG marka makinenin özellikleri neler?

Makinemizi konstrüksiyon olarak incelediğimizde dişli açmanın gerektirdiği gücü ve performansı sağlayan bir makine olduğunu görüyoruz. Makinenin FEM analizleri yapıldığında, en az vibrasyonla dişli açmaya olanak tanıdığı ve dolayısıyla da çok yüksek seviyede dişli kalitesi sunan bir makine olduğu görülüyor. Bunun dışında SMG’nin hem mekanik hem de elektronik Ar-Ge çalışmasını yapan isimler 30 yıllık bir tecrübeye sahipler. Dolayısıyla makineyi kullanıcılarının neye ihtiyaç duyabileceği öngörülerek tasarlanmış bir makine SMG. 4 farklı modeli mevcut SMG’nin: SH210, SH260, SH310 ve SH410. 210 çaptan başlıyor, 6 modüle kadar işleyebiliyor. SH410 ise 450 çapa kadar ve 8 modüle kadar işleyebiliyor. Skiving özelliği mevcut SMG’nin. Malzeme sertleştirildikten sonra da diş açmaya olanak tanıyor bu makine. Bu sayede çok daha hassas dişliler elde etmek mümkün oluyor. Artı – eksi 45 derece A eksen mevcut. Bu sayede istenen her açıda dişli açmak mümkün. Bunun haricinde uzun şaft üzerindeki dişlileri açmaya da imkân tanıyor makinemiz. 680 milimetre boya kadar parçaların dişlileri açılabilir. Esnek tasarlanmış bir makine SMG. Farklı türdeki dişlileri açabilecek kapasiteye sahip. Otomasyon sistemi de eklenebiliyor. Hem 2 hem de 4 istasyonlu otomasyon sistemleri mevcut. Pah kırma istasyonu da eklenebiliyor. Dişli açılırken parçanın pahı da kırılabiliyor ekstra bir süreye ihtiyaç duyulmadan.

Ürün seçimi ve makine kullanımı konusunda ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz okurlarımıza?

Unitec Makina’nın temel prensiplerinden bir tanesi uygun iş için uygun makineyi tavsiye etmektir. Biz, optimum faydayı sağlayacak makineyi tavsiye etmeye çalışıyoruz müşterilerimize. Sadece fiyat bazlı değil; verimliliği, sürekliliği ve uzun yıllar kullanılabilirliği göz önünde tutarak tercih yapmak fayda sağlayacaktır kullanıcıya. Unitec Makina bünyesinde, zaman çalışmaları, fikstür çalışmaları ve takımlandırma vs. yapabilecek kabiliyet mevcut. Müşterilerimizin bu tarz taleplerini de karşılayabiliyoruz. Müşterilerimiz bize teknik resimleri gönerdiklerinde, hangi makine, ne kadar sürede ve hangi takımlarla kullanılmalı, bunun projesini, 3 boyutlu simulasyonlarını da hazırlayıp sunuyoruz müşterimize.

Metal işleme sektörüne yönelik yeni bir projeniz var mı?

Altyapısını kurduğumuz bir eğitim merkezimiz var. Teorik eğitimin yanı sıra makine başında uygulamalı eğitimlerin de yapılacağı bir merkez olacak bu. Bu sayede müşterilerimizde mevcut olan kadroyu olabildiğince donanımlı bir hale getirmek istiyoruz. Son yıllarda bir ara eleman sıkıntısı da var sektörde. Herkese açık ve ücretsiz olarak düzenleyeceğimiz eğitimlerle metal işlemeye ilgi duyanları da sektöre kazandırmaya hizmet edecek bir merkez olacak burası.

Türkiye’de metal işleme sektörünün potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye sanayisini bir masa olarak değerlendirirseniz, metal işleme sektörü bu masanın ayaklarından birisidir. Metal işleme sektörüne özel teşviklerde bulunulması gerektiğini düşünüyorum. Başka sektörlere yapılan teşviklerin metal işleme sektörüne de yapılması gerekiyor. Şu ana kadar firmalar özsermayeleriyle ya da kredilerle yatırımlarını gerçekleştirmişlerdir. Çünkü çok büyük bir sektör metal işleme. Gelişmiş ülkeleri ele alırsak örneğin, şu an birçok ülkeden daha iyi parçalar, ürünler üretebiliyoruz. Özel desteklerle Türkiye’de metal işleme sektörünün çok daha önemli bir yere geleceğini düşünüyorum.

Unitec Makina, 2018 yılı hedeflerine ne ölçüde ulaştı?

Unitec Makina, yükselen bir grafiğe sahip satış ve servis anlamında. Her geçen gün kadromuzu geliştiriyoruz. Yetişmiş, nitelikli bir personel kadromuz var. Üniversitelerden yeni mezun olan arkadaşları da kadromuza katıyoruz. Yurtdışı eğitimlere büyük önem veren bir firmayız. İsviçre, Almanya, Japonya ve Avusturya’ya arkadaşlarımızı gönderip eğitimler almalarını sağlıyoruz. Ne kadar iyi yetişmiş personellerle çalışırsanız olası sorunların çözümünde o kadar etkili sonuçlar elde edersiniz. Bu eğitimlerle personelimiz makinelerin işleyişini kaynağında görerek tüm ayrıntıyı öğreniyorlar.

Satış anlamında da yükselen bir grafiğe sahibiz. 2018 hedefimize neredeyse ulaşmış durumdayız. Yılın ilk 6 ayında çok iyi bir satış grafiği yakaladık özellikle. Son dönemde yaşanan ekonomik etkenlere rağmen metal işleme sektörü yatırımlara devam ediyor ve biz de kaliteli makineleri Türkiye’ye getirip müşterimizle buluşturuyoruz. Müşterilerimiz kaliteli, hassas makineleri aldıklarında, uzun vadede değerlendirdiklerinde maliyetlerin düştüğünü göreceklerdir. Çünkü yüksek verim ve efektif çalışma sunuyor bizim makinelerimiz. İnsanlarımız da artık bilinçleniyor, müşterilerimiz daha kaliteli, daha hassas makinelere yatırım yapıyorlar.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Sizlere teşekkür ederim.

Devamını oku
Yorum bırak

Bir Cevap Yazın

Takım Tezgahları

Sandvik Coromant’tan, talaş kontrolüne yeni çözüm

Yayın tarihi:

on

Yazan

Optimum verimlilik, takım ömrü ve uygulama güvenliği için eşit dağıtılmış kesme kuvvetleriyle doğru sayıda paso sağlamaya yönelik kesme değerleri parametrelerine dayalı NC kodları oluşturan mevcut yazılım CoroPlusTool Path’i daha da geliştirmek için yeni modül tanıtan Sandvik Coromant, yeni modül ile üreticilere talaş kontrolünde yeni bir çözüm sunuyor.

Diş tornalamadaki genel bir problemler talaşların; robotların, aynaların, takımların ve parçaların çevresine sarılmasından dolayı meydana geliyor. Talaşlar aynı zamanda konveyörlere de sıkışabiliyor, bu da hasara ve iş durmasına neden oluyor. Diş tornalama yaparken iyi parça kalitesi elde etmenin anahtarı ise başarılı bir talaş kontrolü sisteminden geçiyor. Sandvik Coromant’ın yeni modülü OptiThreading, bu zorluklar göz önüne alınarak tasarlanıyor. Özellikle CoroThread 266 takımları ve kesici uçları için geliştirilen modül, aboneliğinin bir parçası olarak sunuluyor.

Üreticiler, yöntemi ve yazılımı kullanarak diş tornalama işlemlerini tümüyle optimize ederken CoroPlus Tool Path, çözümün bir parçası olarak özellikle talaş kontrolünün zorluğunu ortadan kaldırmak için optimize edilmiş OptiThreading takım yollarının geliştirilmesinde kullanıcılara yardımcı oluyor. Bu yardım, sonuncusu hariç tüm pasolarda kesime giren ve çıkan darbeli kesimler için kontrollü ve salınımlı hareketler sağlayan takım yolları sunarak yapılıyor.

Kısalan devir süreleri, iyileşen verimlilik

Sandvik Coromant’ın yeni modülü OptiThreading ile kesme yönetiminin desteklenmesi birden çok avantaj sağlıyor. Kullanıldığında parçanın yüzeyine hasar veren ve kesme bölgesinde engel oluşturan uzun talaşlar ortdan kaldırılırken, parça kalitesi iyileştiriliyor. Takıma, parçaya ya da talaş konveyörüne sıkışan uzun talaşlar ortadan kaldırılarak daha az manuel iş yapılmasını sağlanıyor ve böylece tezgahın plansız duruşları azaltılıyor. Yeni modülün kesme hızlarını artırma olanağı, devir sürelerini kısaltarak verimliliği iyileştiriyor.

OptiThreading ve CoroThread 266’nın birbirine uyan diş çekme ortakları olmasının birkaç nedeni bulunuyor. OptiThreading yüksek kesme kuvvetleri oluşturuyor ve bu kuvvetlere dayanabilecek bir takım kullanılması gerekiyor. Kesici uç indekslemede olağanüstü stabilite sağlayan ve ucun aşırı kuvvetlerin üstesinden gelebilmesini sağlayan CoroThread 266, bir iLock arabirimine sahip. Takım farklı çeşitlerle sunuluyor. Malzeme ve uygulamaların büyük bölümünü kapsayan farklı kaliteler ve geometriler içeriyor. Birlikte çalışan yazılım ve donanım çözümleri, zayıf talaş kontrolü tarafından engellenmeden güvenli ve hassas bir şekilde diş çekme olanağı sağlıyor.

Yeni modülle ilgili açıklamalarda bulunan Sandvik Coromant Ürün Müdürü Hampus Jemt, “OptiThreading, diş tornalamadaki en büyük sorunu, yani talaş kontrolü sorununu çözüyor.” diyor. CoroPlus Tool Path ile tornalama optimizasyonuna yönelik bir yazılımı zaten sunduklarını hatırlatan Hampus Jemt, şu ifadeleri kullanıyor: “CoroThread 266 ile de güçlü bir takımlama çözümü ortaya çıkardık. Şimdi de OptiThreading ile müşterilerin diş tornalama yaparken karşılarına çıkan en büyük sorunlardan birinin üstesinden gelmeleri için onlara yardımcı olabiliriz. Tezgah imalathanesinin zorluklarını anlıyoruz. İşi hızlı bir şekilde halledilmesi için gelen baskılar planlanmamış iş durmalarını bir kabusa çevirir; bu nedenle talaş kontrolü konusunda risklerden kaçınmak çok önemlidir. Her şeyi kapsayan bu çözümü teklifimiz kapsamında sunmamız üreticilere yeni bir diş çekme yöntemini benimsemeleri için yardımcı olabileceğimiz anlamına geliyor, böylece hem talaş kontrolüyle ilgili endişeleri giderilecek hem de daha yüksek kaliteli parçalar üretebilecekler.”

Devamını oku

Takım Tezgahları

Class CNC Mühendislik Makina, Bursa merkezli olarak hizmetlerine başladı

Yayın tarihi:

on

Yazan

Türk sanayisine, CNC takım tezgahları ile otomasyon ve anahtar teslim projeler konusunda 25 yıl hizmet vermiş olan Hakan Akıncı tarafından kurulan Class CNC Mühendislik Makina, “Kalite bir ahlak felsefesidir” sloganı ile merkezi Bursa olacak şekilde faaliyetlerine başladı.

Uzun yıllar içerisinde kurulan uluslararası samimi dostluklar sonrası, ismi dünyada kalite ile eşanlamlı olan bazı talaşlı imalat tezgahı üreticilerinin Türkiye exclusive temsilciliğini alan Class CNC, ana faaliyet olarak özellikle butik özel tezgahlar ve butik özel anahtar teslim projeler gerçekleştirmeyi, satış-servis ve proje hizmeti vermeyi amaçlamaktadır. Bunun yanında standart takım tezgahları, kompakt robot otomasyon sistemleri ve bağlantı ekipmanı ürünlerini de tedarik edebilen CLASS CNC, sanayicilere tek elden komple hizmet vermeyi planlamaktadır.

Merkez ofis ve showroom’u Bursa’da olan Class CNC’nin İzmir ofis, showroom ve teknik merkezi ise Ağustos ayında kapılarını açacak. Sonrasında ise Ankara ve Eskişehir’de teknik merkezler kurulacak.

Class CNC Genel Müdürü Hakan Akıncı

Devamını oku

Takım Tezgahları

NSK, dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarını azaltıyor

Yayın tarihi:

on

Yazan

NSK, dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarını azaltıyor | Dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarının görülmesi bilinen bir sorundur. NSK’nin yenilikçi yapısı sayesinde bu istenmeyen olayın etkilerini azaltmak mümkündür. Yeni NSK teknolojisi dünyada ilk kez, vidalı mil hareket yönünü değiştirdiğinde sürtünmeyi stabilize ederek kadran hatalarının görülme olasılığını önemli ölçüde azaltıyor.

Dairesel enterpolasyon; CNC merkezleme deliği, frezeler ve Edm (elektro erozyon) makineleri gibi takım tezgâhlarında sıklıkla gerçekleştirilen işlemler arasında yer alır. Dairesel bir ark boyunca gerçekleştirilen bir hareket olarak tanımlanan dairesel enterpolasyon, iki makine ekseninin aynı anda hassas şekilde koordine edilmesini gerektirir. Dairesel enterpolasyon sırasında vidalı milin hareketinin tersine çevrilmesi ile belirlenen yoldan sapması durumunda düzensiz sürtünme oluşur. Kadran hataları olarak bilinen bu hareket hataları, çalışılan alanın yüzeyinde mikro seviyede hatalar oluşmasına ve istenmeyen çiziklere veya çıkıntılara neden oluyor.


Kalıp ve alet üretimi sektörlerinin yanı sıra hassas bileşen işlemede üreticiler daha fazla hassasiyet ve daha iyi yüzey düzleştirme talep ediyor, bu da takım tezgâhlarında besleme performansının daha yüksek olmasını gerektiriyor. Bu sorunu ele almak için servo kumandasında yazılım ile dengeleme sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Buna karşın vidalı milin ne zaman yön değiştirdiğini öngörmenin zor olduğu ve yazılımın tam sonuç sağlayamadığı durumda sürtünme farkı oluşur. Bu nedenle vidalı mil teknolojisinde köklü değişiklik şarttır.

Bu soruna karşılık olarak NSK, kurumsal tescilli sürtünme kontrolü ve son derece hassas değerlendirme ile ölçüm teknolojilerini kullanıyor. Sonuçta elde edilen iyileşmeler, hareket yönü tersine döndüğünde vidalı millerde oluşan sürtünme farklılıklarını önemli ölçüde azaltıyor.

NSK’nin takım tezgâhlarına yönelik yeni teknoloji vidalı milleri ile kullanıcıların kalıp, dökme ve hassas bileşenleri işlemesi sırasında daha kaliteli yüzey düzleştirme yapması mümkün olacak. Sonuç olarak söz konusu teknoloji ikinci perdahlama/cilalama için gereken süreyi önemli ölçüde azaltıyor ve enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor. Yüksek hassasiyetle konumlandırma gerektiren hassas işlerde kullanılan tüm takım tezgâhları faydalanabilecek.

Devamını oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com

Dişli Teknolojileri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et