Bizimle bağlantı kurun

Kesici Takımlar

Çelik ve metal tornalamalarda devrim!

Yayın tarihi:

on

MAKTEK Avrasya 2018’de Sandvik Coromant standına konuk olarak Güney Avrupa Bölgesi Satıştan Sorumlu Genel Müdürü Mattias Nilsson ve Türkiye Satış Müdürü Beysim Çetin’le bir söyleşi gerçekleştirdik. Türkiye metal kesme sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunurken Sandvik Coromant hakkında da pek çok ayrıntılı bilgi paylaşan yetkililere teşekkür ediyor ve sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.

Öncelikle sizler tanıyabilir miyiz?

Mattias Nilsson: Sandvik Coromant Güney Avrupa Bölgesi Satıştan Sorumlu Genel Müdürü olarak görev yapıyorum. Görev ve sorumluluk alanım içerisinde Benelüx ülkeleri, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri yer almaktadır. Portföyümüzde 6 bin doğrudan müşterimiz ve yüzlerce distribütör yer almaktadır. 11 yıldır, bu şirketin farklı pozisyonlarında görev almaktayım. Stratejik olarak büyük müşterilerden sorumlu olarak görev yapıyorum. Değişim ve iş geliştirme programları yönettim. Şu anda da Endüstri 4.0’la ilgili bir ürünün sorumluluğu bende.

Beysim Çetin: 12 yıldır Sandvik Coromant’ta çalışıyorum. Otomotiv ve büyük müşterilerden sorumlu satış müdürlüğü görevini yürütüyorum.

Sandvik Coromant Güney Avrupa Bölgesi Satıştan Sorumlu Genel Müdürü Mattias Nilsson ve Türkiye Satış Müdürü Beysim Çetin

Sandvik Coromant’ın Endüstri 4.0 çalışmaları ve yeni ürünleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Beysim Çetin: MAKTEK Avrasya 2018’de de sunduğumuz CoroTurn Prime, özellikle çelik tornalamalarda bir devrim. Biz bu ürünle tornalamayı yeniden tanımlıyoruz. Tornalamayı her yönde yapabilme imkânı sağlayan, konvansiyonel yöntemlerden farklı bir yöntem bu. Yeni ürünümüz verimlilikte yüzde 50’ye varan çok ciddi bir artış sağlıyor. Y ekseni dediğimiz normal kanal açmalarda, güç aktarım sektörünün de yoğun olarak ihtiyaç duyduğu derin yarıkların açılması ve benzeri operasyonlar için, yeniden kanal açmayı da tanımlıyoruz. Standart yöntemlerden tamamen farklı bir yöntem ve konseptle yapıyoruz kanal açma işlemini. Buna da Y eksenli kanal açma diyoruz.

Sandvik Coromant, metal kesme sektörüne birçok yenilik sunmuştur. Dolayısıyla standart belirleyen, öncü bir firmayız kendi alanımızda.

Mattias Nilsson: Dijital teknolojilerden de bahsetmek isterim, bu alana da ciddi yatırım yapıyoruz. Ar-Ge çalışmaları ve inovasyona öncelik veriyoruz. Her yıl 2500 yeni ürün sunuyoruz piyasaya. Dijital teknoloji yatırımları da yapıyoruz. Sensörlü takım tutucularımız var örneğin, Endüstri 4.0’ı destekleyen bir ürün grubu bu. Karbürlerin uçlarına yerleştirilen sensörlerle bu işlem yapılıyor. Bu sayede sıcaklığı ölçebiliyorsunuz, oradaki işlemleri kontrol edebiliyorsunuz. Bir de Machining Inside isimli yazılım yatırımımız var. Bu yazılımı da tezgâhların PLC kısımlarına yüklüyoruz. Bu sayede tezgâhlar birbiriyle iletişim halinde oluyor. Machining Inside, kullanıcının performans ölçümüne ve data analizine olanak tanıyor. Ayrıca nerelerde optimizasyon imkânı var bunu da görebiliyorsunuz. Bu sistem sayesinde maliyetler düşerken, verimlik artıyor.

Sandvik Coromant’ın metal işleme sektöründe partner olduğu markalar var mı?

Mattias Nilsson: Metal işleme sektöründe tüm markalarla işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bir takımın kullanımından en iyi sonucu elde edebilmek için hem o takımın kalitesi hem de kullanıldığı makinenin kalitesi çok önemli. Biz de ürünlerimizle ilgili testler yaparken işbirliği yaptığımız markalardan ilgili makinelerin kalite testlerinin de yapılmasını talep ediyoruz.

Türkiye’deki metal işleme sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mattias Nilsson: Türkiye’de çok uzun süredir yabancı yatırımların olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki nüfus yapısına baktığımda da oldukça genç, iyi eğitimli ve imalat konusunda bilgi sahibi insanlar görüyorum. Bu sebeple iç talebin de Türkiye’de artacağını öngörüyorum. Uzun vadede Türkiye’de sektörün oldukça iyi bir gelişim göstereceğini düşünüyoruz. Son iki yılda ciddi yatırımlarımız oldu Türkiye’de. Biz Türkiye’de 6 yeni satış mühendisiyle daha çalışmaya başladık yakın zamanda. Onlar müşterilerle çok yakın temas halinde çalışıyorlar. Bizim amacımız büyümek. 2018 bizim için çok başarılı bir yıl oldu. 2019’da da büyüme hedeflerimiz mevcut.

Beysim Çetin: Sandvik 1966’dan beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Türkiye pazarında oldukça uzun süredir yer alan bir firmayız.

Mattias Nilsson: Türkiye pazarına olan inancımızın ve güvenimizin bir nişanesi olarak Coromant Center’dan bahsedebiliriz. Coromant Center, müşterilerimizle ve öğrencilerle bir araya geldiğimiz bir platformdur. En son teknolojilerle ilgili bilgiler aktarılıyor bu merkezlerde. Yılda 25 tane eğitim düzenleniyor Coromant Center’da. Global düzeyde 22 tane Coromant Center’ı mevcut Sandvik Coromant’ın ve her yıl 30 bin müşteriye eğitim veriliyor bu merkezler aracılığıyla. Teknolojinin de nimetlerinden yararlanarak bu global merkezleri bağlantılı hale getirebiliyoruz. Müşterilerimizle gerçek zamanlı video paylaşımlarında bulunabiliyoruz. Coromant Center’lara yatırım yapmayı da sürdüreceğiz çünkü çok güzel fırsatlar sunuyor bizlere ve müşterilerimize.

Beysim Çetin: Coromant Center’larda makinelerle uygulamalı eğitimler düzenliyoruz. Burada resmi sertifikalı eğitimler veriyoruz ki bu sertifikalar tüm dünyada metal kesme alanında geçerlidir. Gelişen teknolojiyi yakalayabilmek için Türkiye’deki Coromant Center’ı yeniliyoruz. Biz Coromant Center’ı 10 sene önce açtık Türkiye’de, ki bu alanda da öncü firmadır Sandvik Coromant.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Mattias Nilsson: Bizim sloganımız “Shaping the future together” (Geleceği birlikte şekillendiriyoruz). Bu da bizim müşterilerimizi ortak olarak gördüğümüzü gösteriyor. Bu ortaklık çerçevesinde müşterilerimizle tüm bilgimizi, deneyimimizi ve uzmanlığımızı paylaşıyoruz. Bu sayede müşterilerimiz maliyetlerini düşürürken, üretiminin kalitesini ve verimliliğini artırabiliyor. Âtıl zaman oluşmasının önüne geçildiğinden rekabet gücü artıyor. Bu yüzden de bizimle çalışmaya devam ediyorlar.

Bir de geri dönüşümden bahsedeyim. Her şirketin içinde yaşadığı topluma ve çevreye karşı bir sorumluluğu vardır. Biz de bu sorumluluğu yerine getirebilmek için müşterilerimize şöyle bir fırsat sunuyoruz: Kullanım ömrünü tamamlayan aletleri bize getiriyorlar ve biz üretim tesisimizde bu aletleri yeni ürünlerin yapımında kullanıyoruz. Bu sayede sürdürülebilirliğe de katkıda bulunmuş oluyoruz.

Devamını oku
Yorum bırak

Bir Cevap Yazın

Kesici Takımlar

Yüksek ilerleme ile kaba işleme için yeni çelik tornalama kalitesi

Yayın tarihi:

on

Yazan

Kesici takım ve takımlama sistemi uzmanı Sandvik Coromant, yeni nesil çelik tornalama serisinde yeni bir kaliteyi sunuyor. Yüksek talaş kaldırma oranı için tasarlanan GC4405 kalitesi, özellikle sert çeliklerde, stabil koşullarda yüksek talaş kaldırma oranları için ilk tercih olurken, daha yumuşak çeliklerde kuru işleme imkanı daha sürdürülebilir işlemenin önünü açıyor.

80 yılı aşkın uygulamalı deneyimiyle talaşlı imalat ve işleme alanında zengin bir bilgi birikime sahip Sandvik Coromant, müşterileri ve iş ortaklarıyla birlikte dünya genelindeki mühendislik endüstrilerine takımlama çözümleri sağlayarak sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda öncülük ediyor. Yakın zamanda GC4425 ve GC4415 çelik tornalama kalitelerini piyasaya süren Sandvik Coromant, yeni nesil kalitelerde her yönden rafine edilerek önceki kalitelere kıyasla takım ömründe ortalama %25 artış sağlıyor. Yeni ürünle ilgili konuşan Sandvik Coromant Ürün Uygulama Uzmanı Torbjörn Ågren, “GC4405’in piyasaya sürülmesiyle, yüksek ilerleme ile kaba işleme alanında çelik tornalama kalitesi zincirini tamamlamış oluyoruz. Spesifik uygulamalara uygun doğru kalitenin seçilerek uygulanmasını mümkün olduğunca kolaylaştırmaya çalışıyoruz” diyor.

GC4425 kalitesi geniş bir uygulama aralığında yüksek aşınma direnci, ısıl direnç ve tokluk sağlarken, GC4415 kalitesi daha fazla ısıl direnç gerektiğinde gelişmiş performansıyla GC4425’i tamamlayacak şekildeki tasarımıyla dikkat çekiyor. GC4405 kalitesinin, plastik deformasyon özelliklerinin zorlu olduğu stabil koşullarda yüksek talaş kaldırma oranlarına sahip yüksek ilerleme ile verimlilik optimize edici olarak kullanılması gerekiyor.

Yeni kalitenin sunduğu özellikler arasında, yüksek ilerlemeli uygulamalarda plastik deformasyonu azaltacak optimize edilmiş mikro yapıya sahip yeni bir karbür alt tabaka bulunuyor. Plastik deformasyon direncindeki önemli artış, uygulama aralığında daha sert çeliklere doğru ciddi bir genişleme ve mevcut GC4305 kalitesine kıyasla daha yüksek verimlilik sağlıyor.

İkinci nesil Inveio® kaplama teknolojisine sahip olan yeni kalite GC4405, bu kaplama versiyonuyla özellikle P05 uygulamalarında yaygın olan krater aşınmasıyla mücadele etmek üzere tasarlanıyor. İkinci nesil Inveio®’yu önceki nesilden alüminyum kaplama özelliği farklı kılıyor. Kaplamadaki kristaller, aşınma direncini artırmak ve daha tutarlı bir kalite ve performans sağlamak üzere üst yüzeye doğru dikey bir konumda sıralanıyor.

Yeni kalite, özellikle 300 HB üzeri sertlikte çelikleri işlerken verimlilikte ve takım ömründe önemli oranda bir artış sağlıyor. Daha yumuşak çeliklerin işlenmesi için de uygun olan bu kalite, bu durumda kesme sıvısına ihtiyaç duymuyor; bu da sürdürülebilirlik açısından dikkate değer bir fırsat sunuyor.

Mevcut GC4305 kalitesi ve GC4405 yeni nesil çelik tornalama kalitesi arasında gerçekleştirilen kapsamlı testler, takım ömründe %30 ile %130 arasında değişen bir artış olduğunu gösteriyor, bu da esas olarak plastik deformasyon ve krater aşınması direncinin önemli ölçüde iyileştirilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

300 HB üzeri sertlikte çeliklerde orta, kaba talaş işleme veya silici geometriler ile yüksek ilerlemeli işleme veya 300 HB altındaki yumuşak çeliklerde yüksek ilerlemeli ve/veya yüksek hızlı işleme için uygun olan GC4405 kalitesi, sabit koşullarda ve uzun süreli kesimlerde sürekli kaba işleme ve yarı ince işleme uygulamaları için tavsiye ediliyor.

Kalitenin, ISO uygulama alanı P05’te (P01–P10) uygulanması gerekiyor. Düşük alaşımlı sertleştirilmiş çelik (P2.5) için optimize edilen ürün, bunun yanında düşük alaşımlı çelik (P2.1) ve alaşımsız çelikte (P1.2) yüksek verimlilik uygulamaları için de tavsiye ediliyor.

Devamını oku

Kesici Takımlar

Kennametal, zorlu koşullarda tornalama için sekiz kesme kenarlı FIX8 kesici ucu tanıttı

Yayın tarihi:

on

Yazan

80 yılı aşan tecrübesiyle endüstriyel teknoloji alanında malzeme bilimi, takımlama ve aşınmaya dayanımlı çözümler ile üretkenlik sunan Kennametal, yeni ürünü sekiz kesme kenarlı FIX8 kesici piyasaya sürdü.

Kennametal, zorlu koşullarda tornalama sistemi olan FIX8’i tanıttı. Ürün, çelik, paslanmaz çelik ve dökme demirde maksimum talaş kaldırma oranları sağlıyor. Kesici uç başına sekiz kesme kenarı bulunan FIX8 tornalama sistemi, herhangi bir zorlu koşulda tornalama işleminin üretkenliğini artırarak kenar başına en düşük maliyeti sağlarken, kesme kuvvetlerini yüzde 15’e kadar azaltıyor.

Teğetsel tasarımı ile geleneksel tasarımlardan çok daha yüksek yükleri kaldırabilme özelliği olan FIX8, kesme kenarı başına en düşük maliyeti sağlayan kesici uç başına sekiz kesme kenarına sahip.

Ürünle ilgili açıklama yapan Kennametal Ürün Müdürü Matthew Fuerst, “FIX8, tornalama ve alın tornalama, düz hassas yüzeyler oluşturma, darbeli ve ağır darbeli kesmeleri içeren çok çeşitli uygulamaları kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. 

FIX8, çelik, dökme demir ve paslanmaz çelik gibi zor işlenebilen malzemelerde orta kesme derinliğinden kaba işlemeye kadar her işlemi başarıyla yerine getirir. FIX8 ile 1,4 mm’ye (0,055 inç) kadar son derece yüksek ilerleme hızları ve 12 mm’ye (0,472 inç) kadar kesme derinlikleri elde etmek mümkün” diyor.

FIX8 kesici ucun teğetsel tasarımı, kesici ucu güvenli bir şekilde uç yuvası yatağına çeken ve kesici ucun en uygun şartlarda performans göstermesi için büyük kesme kuvvetlerine ve titreşimlere dayanmasını sağlayan üstün kararlılık gösteren sürdürülebilir güçlü bağlama sistemine sahiptir. Kesici uç ayrıca değiştirilebilir bir karbür altlık tarafından desteklenir ve uç yuvasını biçimsel değişikliğe ve hasara karşı korur.

Hassas 3 boyutu kesme sıvısı teknolojisine sahip FIX8 takım tutucu tipleri, aoğutma sıvısını gereken bölgeye yeterli ve hassas bir şekilde iletir.

FIX8, takım ömrünü artırırken zorlu koşularda herhangi bir ağır tornalama uygulaması için mükemmel talaş kontrolü sağlar. Kesici uç tasarımı, kesme kuvvetlerini ve güç tüketimini azaltması nedeniyle kesici ucu tüm düşük güçteki torna tezgahları için ideal duruma getirir.

Devamını oku

Kesici Takımlar

Sandvik Coromant, hassas işlemeye uygun yeni takımlarını piyasaya sürüyor

Yayın tarihi:

on

Yazan

İşleme çözümlerinde dünya lideri Sandvik Coromant, hassas işlemeye yönelik özel olarak tasarlanmış iki yeni mikro matkap ürün grubunu piyasaya sürdü. XM geometrisi ile CoroDrill 462 ve GM geometrisi ile CoroDrill 862; tıp, otomotiv, elektronik ve havacılık gibi küçük parça üretiminin talep edildiği sanayileri destekliyor. Çeşitli iş parçası malzemelerinde kullanılabilecek şekilde tasarlanan yeni matkaplar, doğruluğun önemli olduğu yerlerde hassas performans sunuyor.

Çeşitli sanayilerde kullanılan cihazların boyutu küçülüyor. Daha küçük paketlerde daha fazla yetenek sunan modern cihazlar sayesinde bu, en açık şekilde elektronik sanayisinde görülebilir. Diğer taraftan, tıbbi cihaz üretiminde cerrahın yaptığı insizyonların boyutunu ve derecesini en aza indiren tekniklerin kullanıldığı yükselen minimal invaziv cerrahi trendi, cerrahi takımların daha karmaşık olmasını gerektiriyor. Teknoloji ile beraber boyut küçüldükçe ve gelişmişlik seviyesi yükseldikçe, üreticilerin daha küçük ve daha karmaşık parçalar üretebilen takımlara yönelik talebi de artıyor.

Delik delme uzmanları, çapı üç milimetreden (mm) daha küçük olan delikleri tanımlarken genellikle mikro delik delme terimini kullanır. Bu terim, iş parçalarının milimetrenin sadece birkaç yüzde biri kalınlığında olduğu elektronik sanayisinde sıklıkla karşılaşılan delikler için kullanılabilir ancak daha yaygın kullanıldığı uygulamalar havacılık sanayii, kalıp yapımı ve tıbbi ekipman üretimini içerir. 

CoroDrill 462 ve 862, Sandvik Coromant’ın yeni nesil mikro matkaplarıdır. Yeni geometriler ile sunulan matkaplar, çok çeşitli kesme çapları ve uzunlukları sunarken, önceki çeşitlere kıyasla daha fazla ürün yelpazesine sahip.

Bu matkaplar, özellikle mikro delik delme zorluklarını aşmak için uygun tasarımıyla dikkat çekiyor. Örneğin, mikro takımlarla derin delik delme uygulamasını gerçekleştirirken, makro ölçekli uygulamalarda olduğu gibi talaşları etkin bir şekilde tahliye etmek için kaliteli kesme sıvısının kullanılması çok önemlidir. Hem CoroDrill 462 hem de 862, dıştan kesme sıvısı ile çapın dokuz katına (xD) kadar derinliklerde kolayca delik delebiliyor ve 1,00 mm ve üzeri delik delme çapları ve en fazla 16xD derinliğinde delikler için takım içerisinden kesme sıvısı seçeneği de mevcut. 

Kesme sıvısının etkin kullanımı, takımların daha derin delikler delmesine yardımcı olmakla birlikte takımların ömrünü uzatıyor ve talaş sıkışması riskini azaltıyor.

Ayrıca, CoroDrill 462, 3,00 mm’ye kadar delik işleme uygulamasında yüksek performans sunuyor. Hem kör hem de boydan boya delikler için ideal olan matkap, ISO P, M, K, N, S, O ve H dahil çok sayıda ISO malzemelerinde işleme yapabiliyor. 6xD matkap derinliğine sahip CoroDrill 462, üreticilere çok yönlü bir delik delme çözümü sunar.

CoroDrill 862, içten kesme sıvısı ile birlikte kullanıldığında tüm malzemelerde 1,00 mm ila 3,00 mm çapında delikler oluşturmak için idealdir. CoroDrill 862, konvansiyonel delik delmenin yanı sıra çapraz delikler, grup delik delme ve dışbükey ve içbükey yüzeylerde delik delme dahil çok sayıda diğer delik delme etkinliklerini de destekliyor. 

Kullanıma hazır yekpare karbür takım olmalarına ek olarak CoroDrill 462 ve 862’nin bir diğer avantajı da özelleştirilebilmesi. Ürün yelpazesinin bir parçası olarak Sandvik Coromant, mikro delik delmede ısmarlama yaklaşımına ihtiyaç duyan üreticilere, takımları; çaplara, kullanılabilir uzunluğa, kademe çapı uzunluğuna ve sap çapına göre yapılandırma olanağı sunuyor.

Ayrıca, müşteriler CoroDrill 862’yi polikristalin elmas (PCD) oluk kesme kenarı ile satın alma seçeneğine sahip. PCD, yekpare karbüre kıyasla aşınmaya karşı 100 kata kadar daha dayanıklı bir performans sunuyor. Ek olarak, PCD takımlama, yekpare karbür takımlara kıyasla daha hassas ve daha sıkı toleranslar üretebiliyor. Bu nedenle titanyum, alüminyum, cam ve seramik gibi işlenmesi zor malzemelerde mikro boyutlu delikler delmek isteyen müşteriler için PCD, göz önünde bulundurmalı gereken bir ürün olarak ön plana çıkıyor.

Ürünlerle ilgili açıklama yapan Sandvik Coromant Global Ürün Müdürü James Thorpe, “CoroDrill 462 ve 862, mikro delik delmede yeni bir çağı işaret ediyor” diyor. James Thorpe açıklamaya şu sözlerle devam ediyor: “Müşterilerimize daha fazla seçenek sunmak amacıyla son mikro matkaplarımızın lansmanından bu yana önemli güncellemeler yaptık. Günümüzün üretim ortamında ister lüks saatler, ister havacılık sanayi parçaları üretiyor olun, karmaşıklığa yönelik talep her zamankinden daha fazla. Ürünler küçüldükçe ve daha karmaşık parçaların üretilmesi nedeniyle, matkaplarımızı daha küçük delikleri işleyebilecek şekilde uyarlamamız ve üretmemiz gerektiğinin farkına varıyoruz. Mikro delik delme gerektiren uygulamalar geniş ölçüde çeşitlilik göstermektedir, bu nedenle çok çeşitli standart takımlara ek olarak daha özelleştirilebilir seçenekler de sunuyoruz.”

CoroDrill 462 ve 862, Sandvik Coromant’ın mevcut R840 ve 862 mikro matkap çeşitlerinin yerini alacak.

Devamını oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com

Dişli Teknolojileri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et